Vår visjon
V i ønsker å skape tegnspråklige arenaer for unge og eldre. Møteplasser der tegnspråket kan leve fritt og døve og hørselshemmede kan føle seg fri og inkludert. Gjennom å tilrettelegge for sosiale og kulturelle møteplasser vil vi nå disse målene denne helga i september.
Stedet er Parken Hotell og byen er Ålesund!
Tegnspråkarena
Helt siden Møre og Romsdal Døveforeing ble opprettet for 100 år siden har foreningen jobbet for å gi døve og tunghørte bedre livskvalitet. Det å få treffe andre med samme behov, oppleve tilhørighet, kulturelle opplevelser og livsmestring er vesentlig for et godt å meningsfylt liv. Døve har ikke samme tilgang til kulturtilbud slik som hørende har. I mange tilfeller kan en tolk hjelpe slik at man kan delta, men opplevelsen blir nok ikke den samme om det som skjer i utgangspunktet er for hørende. Dessuten så bor mange døve spredt rundt om og mange har ikke daglig tilgang til tegnspråkarenaer. Derfor er Døves kulturdager et meget viktig arrangement for døve. I 1967 kom første utgave av Døves kulturdager, den gang i Oslo. I løpet av årenes løp har dette arrangementet flyttet rundt i Norge bl.a. to ganger i Molde og tre ganger i Ålesund. En helg i året er det alså en nasjonal kulturell storsamling som i utgangspunktet er laget for døve og er en naturlig tegnspråklig arena. For å sette det på spissen; her må eventuelt hørende ha tolk!
Vi ønsker å legge til rett for et program som dekker MRDF sin formålsparagraf;
«Foreningens fremste oppgave er å bistå de døve/sterkt tunghørte i deres kamp mot åndelig isolasjon. Dette søkes nådd ved regelmessig sammenkomster, stevner og reisebesøk. En allsidig kulturell virksomhet og sosial omsorg søkes gjennomført i den utstrekning det er mulig.»
Barn og unge
Vi er stolte over å ha et eget norsk tegnspråk. I 2022 ble norsk tegnspråk et offisielt norsk språk ved lov. Vi ønsker at det skal være livskraftig og relevant for stadig flere hørselshemmede. Døves kulturdager vil bidra til å fremme tegnspråket som offisielt norsk språk i vår region.
Hørselshemmede barn og unge er i dag integrert i den lokale skolen. Mange opplever nok at det språklige tilbudet, sosialt og faglig, kan variere i kvalitet og spesielt i kvantitet. Språkmiljøet blir rett og slett for lite! Derfor ønsker Døves kulturdager å ha særlig fokus på tegnspråklig kultur for barn og unge.